Hvad taler man om i terapi?

Jeg oplever ofte folk der spørger mig “hvad taler man om i terapi?”. Og f.eks. “skal man ikke have nogle meget store problemer for at gå i terapi?”
Det korte svar er, nej! De udfordringer folk kommer med i terapi hos mig, er helt almindelig hverdags-udfordringer, som langt de fleste af os kan nikke genkendende til.

Det er nemlig sådan med gestalt-terapi, som er den terapi-form jeg benytter, at vi tager udgangspunkt i dit “her og nu”. Hvordan har du det lige nu?, og hvad fylder for dig lige nu? Som eks. kan nævnes “jeg føler, at jeg hele tiden er bagud”, “jeg oplever, at jeg bliver uhensigtsmæssigt vred, når mine børn ikke hører efter hvad jeg siger”, eller “min mand og jeg går helt skævt af hinanden, når vi diskuterer”.

I terapi-sessionen går jeg dybere ind i samtalen og spørger f.eks. ind til hvad der mon kan ligge nedenunder vreden, eller beder klienten mærke efter hvordan han/hun bliver ramt? Og ofte finder vi frem til, at det i virkeligheden handler om noget helt andet. Og så arbejder vi med det.

Grundlæggende frygt

I bund og grund er det ikke så vigtigt hvilken situation vi hiver fat i, fordi når vi går i dybden med hvad der ligger nedenunder, ender vi som regel med den samme grundlæggende frygt som spænder ben for os, uanset hvilke situationer og hvilke relationer der er tale. Når vi får øje på den grundlæggende frygt og arbejder med den, har den lige pludselig ikke så meget magt.

Jeg tør være sårbar og ærlig

For mit eget vedkommende har det at gå i terapi og tale om mine udfordringer betydet, at jeg står et helt andet sted idag. Jeg oplever, at jeg tør være sårbar og ærlig om hvordan jeg i virkeligheden har det, bag facaden, bag masken og bag hende der skal have tjek på alting. Og det er for mig power!