Heste til salg er der masser af!
Sådan køber du den rette!
Når du ser på heste til salg, så følg disse regler:
- Lad være med at se på en hest, der ikke er den rette for dig – hvis du vil have en veltilredet hest, så lad være med at se på 3-års! Find ud af, hvad du gerne vil INDEN du tager afsted for at se på en hest. Så kommer du ikke til at forelske dig i den helt forkerte hest!
- Det er sælger, der viser hesten frem!
- Du kan bede sælger om at vise dig ALT, hvad du har lyst til at se – vil sælger ikke vise frem, så er der masser af andre heste til salg!
- Du rider og håndterer KUN hesten, når sælger har gjort det først! Gør INGENTING med hesten, som du ikke først har set sælger gøre! Du aner ikke, hvad hesten indeholder.
- Det er sælgers opgave af finde en rytter, der kan ride på hesten (hvis den er tilredet) – det er IKKE din opgave!
- Har du en dårlig mavefornemmelse? Så lyt til den!
- Tro ikke, at tingene bliver bedre, bare fordi du får hesten hjem! Der er større risiko for, at det bliver værre.
- Når du ser noget, du ikke vil have med hjem så gå ud fra, at hesten har gjort det før! Også når sælger siger noget andet.
Der er masser af heste til salg
Der er virkelig mange heste til salg. Der er faktisk for mange heste her i landet. Så hver gang, du ser på en hest, så møder du en sælger, der er i konkurrence med ejerne til alle de andre smukke heste, du har set på.
Derfor er det ikke sikkert, sælger har lyst til at fortælle dig, at hesten smadrer alt omkring sig, hvis du lader den være alene eller at den måske var halt på højre forben 4 gange sidste år! Måske er det præcis derfor, hesten skal sælges.
Jeg kender til virkelig grumme historier om køb af en hest med problemer!
Som adfærdsrådgiver arbejder jeg med problemheste. En meget stor del af dem, der kontakter mig om problemheste har købt hesten indenfor de seneste 6 måneder.
Ofte står det meget klart, at hesten havde problemerne inden købet.
En af mine egne veninder købte en hest, der var helt umulig at give trense på. Den havde trense på, da hun kom for at se den, men da hun kom lidt for sent, så bed hun ikke rigtigt mærke i det. Hesten var på alle andre områder helt perfekt, så hun havde slet ingen mistanke om, at der var problemer med trensen.
Men det var der! Rent ud sagt, så blev man banket ind i væggen af hestens store hoved, når man forsøgte at give den trense på! Det kostede hende MANGE timers arbejde og en masse frygt før hun havde en hest, hun kunne have glæde af.
Hesten, der kun ville gå baglæns
Jeg blev en dag bestilt til at se på en hest, der kun ville gå baglæns, når den havde rytter på. Ejeren havde næsten lige købt hesten. Og det var virkelig sandt. Den gik stort set kun baglæns med rytter. Det var en dyr hest og den var undersøgt efter alle kunstens regler så ejeren mente bestemt ikke, at hesten kunne være syg. Ikke desto mindre syntes jeg, den galoperede underligt.
Jeg oplever ofte, at heste med adfærdsproblemer i virkeligheden er syge heste – og det er ikke altid, dyrlægeundersøgelsen afslører hestens sygdom.
Da hesten også reagerede meget voldsomt på sadlen, blev vi enige om, at den skulle ses af dyrlæge igen. Da dyrlægen så hesten i dens hjemlige omgivelser, kunne han også straks se, at der var noget galt med hesten. Den havde spinalstenose, en tilstand, der giver smerter i ryg og ben og manglende kontrol af bagparten. Den blev efterfølgende aflivet!
Jeg er klar over, at formålet med dyrlægeundersøgelsen er at købe en rask hest. Men lad nu være med at ignorere, hvis dine øjne spotter et eller andet, der virker forkert. Også selvom dyrlægen godkender hesten!
Sådan undgår du at købe adfærdsproblemerne
Regel nr. 1 – sælger viser hesten frem!
Det er så let at få lavet sig et problem med sin hest – så lad være med også at købe dig til problemer!
Der er MASSER af heste til salg og du må gerne stille krav til sælger og til fremvisningen. Nej, du SKAL stille krav.
En handelsundersøgelse kan (som regel) spare dig for at købe en syg hest men hvad med adfærdsproblemer eller bare en hest, der er forkert for dig? Og husk, at professionelle hestehandlere kender alle tricks til at skjule en fejl for dig. Professionelle hestehandlere kalder sig ikke hestehandlere, de kalder sig fx. salgssstalde.
Når du kigger på heste til salg, så er det lidt ligesom at søge jobs. Der er masser af annoncer, men ikke alle jobs er gode jobs, og de passer ikke allesammen til dig.
Løsningen er en tjekliste og de rette forberedelser når du skal se på heste til salg! Med en afkrydsningsliste, du kan gå frem efter, har du noget at støtte dig til når du står i stalden og kigger på vidunderet.
Du kan huske alle de rette spørgsmål, og lader dig ikke så nemt forføre af en smart berider eller gode salgstricks.
Hvis du kommer ud i en større salgsstald med smarte ryttere, der rider flotte øvelser, så er det nemt at lade sig forføre og ikke rigtigt at turde bede om at se nogle detaljer. For tænk nu, hvis de tror, du er ukyndig eller måske endda bange for hesten….. Måske vil du ikke være til besvær og kan ikke lide at bede om at se hesten blive læsset eller gå en tur i skoven.
Forbered sælger på, hvad du vil se
Ring til sælger og spørg grundigt om hesten. Vil sælger ikke rigtigt svare? Så er der andre heste til salg! MASSER af andre. Du kan købe heste allevegne. Hvis sælger er har lyst til at give dig oplysninger, så fortæl sælger, i hvilke situationer, du gerne vil se hesten.
Nogle sælgere er snu, andre er det ikke. Du kan møde en sælger, der ikke vil ud med sproget eller dem, fortæller de mest fantastiske historier. Jeg har også mødt sælgere, der glad og gerne besvarede et hvilket som helst spørgsmål med de mest ærlige og ufordelagtige detaljer om hesten. Spørg, spørg, spørg. Intet svar er også et svar, som du skal være opmærksom på.
Hvis du skal se på en dressurhest, så er det måske bedøvende ligegyldigt at se hesten springe. Hvis du ser på en utilredet hest, så skal du naturligvis ikke se den under rytter.
Hvis du hele tiden kører til stævner, så er det VIGTIGT at du ser hesten blive læsset. Hvis du aldrig kører med den, så betyder det mindre. Så du kan sagtens udelade noget af tjeklisten. Men det skal være fordi det er ligegyldigt for dig, ikke fordi du ikke kan lide at spørge.
Så du kan sagtens fravælge visse punkter, hvis det er noget, der er ligegyldigt for dig. Men du må ikke lade være med bede om at se det, der er vigtigt.
Regn aldrig med at hesten kan det, du ikke ser. Regn ikke med, at den bliver bedre! Højst sandsynligt bliver den værre.
Slangordbog for hestekøbere
For lige at hjælpe dig får du her lidt historier, du skal være på vagt overfor:
Hesten der bare vil frem: Hesten er spændt og prøver at flygte fra sine problemer. Hesten har sandsynligvis ondt i ryggen eller flygter sig igennem springbanen for at få det overstået i en fart! Heste er dovne af natur, løbende heste er nervøse heste!
Ubetydelig røntgenfejl: Hesten har en ledmus, men halter ikke, når den ikke er blevet redet i 14 dage. Hesten kan ikke forsikres, og situationen skal vendes GRUNDIGT med dyrlæge. Tro ikke på, at en hest med ledmus kan rides, så længe du ikke skal til DM.
Hesten er billig, så vi accepterer ikke, at du får lavet røngtenundersøgelse: Vi ved, at hesten ikke kan gå igennem handelsrøntgen.
Hesten har brug for en bestemt rytter med en fast hånd: Hesten har smidt de seneste 8 ryttere af og er vant til at smage pisken.
Hesten har brug for faste rammer: Se ovenfor!
Sensibel hest der kræver en rolig rytter: Hesten eksploderer ved enhver given lejlighed. Brug alt tilgængeligt sikkerhedsudstyr. Tegn en god ulykkesforsikring.
Staldsur: Hesten hader mennesker (af en grund) – gå ikke ind i boksen til den. Du risikerer at blive sparket ned.
Den kan sommetider bide lidt i krybben – det er noget, den lige er begyndt på: Hesten er krybbebider, et tegn på mavesår og stress. Den bliver et dyrt bekendtskab.
Er urolig når den er alene i stalden: Hesten er væver eller boksvandrer og har derfor stress. Den bliver også et dyrt bekendtskab.
Hesten er kun let skadet og kan rides et par skovture om ugen i skridt: Hesten er slagtemoden.
Hesten har en kanon afstamning: Men den er umulig at ride (med mindre det er en meget ung hest).
Rid aldrig på en fremmed salgshest!
Råd nr. 1 er, at du aldrig nogensinde sætter dig op på en hest, som du ikke har set andre ride først. Du ANER ikke, hvorfor hesten er til salg og du ANER IKKE, om den kan bære rytter! Jeg kender til virkelig alvorlige uheld, som børn eller voksne blev udsat for, fordi de red på en hest, der ikke kunne rides. Du kan heller ikke forlade dig på, at en du kender eller din ridelærer vil ride på din hest.
SÆLGER eller en repræsentant for sælger rider hesten først!
Naturligvis skal du også prøve hesten – når du har set, at det er sikkert!
Gylden regel nr. 2 er, at du ikke skal ride hesten i situationer, som sælger ikke har vist dig. Du skal ikke springe på hesten, hvis ikke sælger vil springe først. Du skal ikke ride hesten hjemmefra før du har set, at den beholder alle 4 ben på jorden, når den bliver bedt om at gå afsted.
Se faresignalerne
Ser du noget af det følgende, så skal alle dine alarmklokker ringe:
Hesten er sadlet op, når du ankommer
Hesten kan være vanskelig at sadle op eller umulig at give trense på. Forlang, at sælger tager udstyret af og viser, hvordan hesten opfører sig under opsadling. Tro ikke på, at hesten ikke plejer at være sådan.
Hesten er svedig og bliver longeret
Endnu værre er det, hvis hesten ikke bare er sadlet op, men også er ved at blive longeret eller er uforklarligt svedig. Det betyder sandsynligvis, at de har forsøgt at ‘krudte hesten af’ inden du skal se den. En harmonisk hest, der går på fold har intet behov for at blive krudtet af.
Hesten er ikke bundet
Hvis hesten ikke er bundet på staldgangen kan betyde, at den ikke kan bindes, men sprænger reb og kæder. Det er faktisk en udmærket løsning at lade være med at binde den, du skal bare være advaret om, at hesten måske ikke kan bindes.
Hesten kan ikke fanges på fold
Eller den vil ikke følge med ind. Det kan betyde mange ting. Hvis hesten lige er lukket på græs kan det bare betyde, at den ikke vil væk fra græsset nu. I alle andre situationer betyder det noget dårligt for dig som køber. Hesten forudser ubehagelige situationer – og du køber en hest, der hader at blive trænet. Hesten har smerter, og vil derfor ikke trænes. Hesten har separationsangst og frygter at være alene i stalden.
Separationsangst kan være et KÆMPE problem at få med hjem.
Se heste til salg blive håndteret hele vejen igennem
Du skal forlange at se hesten håndteret fra fold og hele vejen tilbage til folden igen. Hvis det pga. mudder ikke er muligt, så kan du forlange at se, at hesten lukkes ud på fold igen efter du har set den – så kan du se, om du kan gå væk fra den og let nærme dig igen. Du kan også komme igen en anden dag og observere hesten på fold.
Se på hestens kropssprog
Du kan nemt komme ud for at se en hest, der gør, hvad den bliver bedt om. Men gør den det også på en god måde? Spænding og nervøsitet dækker over et eller andet problem, som du får med at gøre, når du har købt hesten!
Hesten der skraber, bider eller konstant ser sig nervøst omkring vil helt sikkert vise denne adfærd mere i nye omgivelser hos dig!
Se ærligt på dig selv
Den hest, der er helt perfekt til dig, er måske verdens værste for din veninde! Når du ser på heste til salg, så prøv at lede efter en hest, der af sind ligner din yndlingshest. Du kan måske sagtens håndtere en hests nervøsitet, imens din veninde i samme hest får problemer til op over begge ører! Hvad har du prøvet før? Har du haft andre heste? Hvilket problemer havde de?
Er du nervøs af dig eller måske lidt af en vovehals? Det kan være svært at være helt ærlig overfor sig selv, når man står ved drømmehesten. Måske kan en ærlig ven give sin uforbeholdne mening!
Men lad være med at tro, at du kan gøre hesten bedre! Gå efter en hest, du kan få gode timer med selvom du kan finde en, der er smukkere!