Separationsangst

Separationsangst er den mest almindelige årsag til, at din hest bliver en problemhest

Tag det alvorligt, når din hest får separationsangst

Hest før og efter arbejde med separationsangst

De største og mest farlige problemer opstår, når en hest har separationsangst. Hvis man så også venter med at reagere på det, risikerer man, at det bliver et kæmpe problem.

Den vildeste og mest farlige adfærd, jeg har set hos heste har skyldtes separationsangst.

Jeg har set en hest, der sprang over et 1,5 m. højt hegn, lige imellem 2 mennesker, der sad på hegnet. En anden sprang fra stående en mur på 160 cm. En 3. sprang over boksvægge, knækkede alt, hvad den var bundet i, smed sin rytter af på tur og løb hjem, ind og ud mellem bilerne. Den sprang tilmed også UD af folden, hvis en anden hest blev trukket ud.

Jeg så også engang en plag springe over en boksvæg højere end den selv og knalde panden ind i muren 1 m. fra boksvæggen.

Jeg har også oplevet en hest, der mejede alt ned på sin vej, hvis den ville tilbage til flokken. Man skulle bogstavelig talt springe for livet, hvis den kom løbende.

Separationsangst er et KÆMPE problem i hesteverdenen. Igennem årene har jeg set det mest farlige situationer opstå, fordi en hest var bange for at være alene.

Jeg kender også til en hest, der skadede sig selv så meget, da den blev efterladt alene i en boks, at den efterfølgende måtte aflives.

Alle heste er flokbundne

Heste er flokdyr, og deres vigtigste beskyttelse imod rovdyr er at holde sig til flokken. Når man tester hvilke behov, der er vigtigst for hesten at få opfyldt, er det at kunne følges med sin flok. Det er vigtigere for hesten at blive sammen med flokken end at få mad og drikke.

Det er i grunden ganske logisk. En hest, der jagtes af et rovdyr lever måske i 3 minutter længere, imens hesten, der sulter lever i 3 uger og hesten, der tørster, lever i 3 dage.

Når hestene er unge – gerne allerede som føl, skal man starte med at lære dem at være alene, så de lærer, at der ikke sker noget, og at de kommer tilbage til flokken igen.

På den måde kan man lære alle heste at være alene. Selvom heste med separationsangst kan virke meget voldsomme, kan problemet som regel løses. Det er det arbejde, jeg som adfærdsbehandler har haft størst succes med at løse og har løst fleste gange.

Problemet opstår tidligt i hestens liv

Som regel opstår separationsangst ved fravænning eller i den periode, hvor hesten for første gang skal flyttes fra avleren, fx. for at komme i tilridning.

Hvis separationsangst opstår senere handler det som regel om, at hesten går alene eller har boksro i en længere periode.

Heste med smerter holder sig tæt ved flokken

Hvis du oplever, at din hest lige pludselig ikke kan være alene skyldes det ofte, at den har smerter. En vild hest vil være rovdyrenes første bytte, hvis den ikke kan løbe så stærkt som de andre. Derfor bliver det ekstra vigtigt for en hest med smerter at holde sig til flokken.